Jalousi

Hvad er jalousi

Jalousi er en naturlig følelse som vi alle kender til. Den er gavnlig, ligeså længe den bruges naturligt for at beskytte os og guide os til vores oprigtige behov. Derimod er jalousien skadelig, når den tager over som en styring for vores uhensigtsmæssige handlinger og destruktive følelser.

Jasmin fravalgte sociale aktiviteter med veninderne, til fordel for at være sammen med Henrik. Hendes kontrol tog til, i forsøget på at styre væk fra den smerte som ramte hende, når de ikke var sammen, eller når hun fik oplevelsen af at han interesserede sig for andre. Jo mere hun ”bandt” ham til sig, jo mere isoleret blev hun. Når han var ude med vennerne, ventede hun i frustration derhjemme. Det var forfærdeligt at bruge al sin energi på tanker om hvor han var, og hvad han lavede. Det tog hendes lyst til at foretage sig noget som helst godt for sig selv.

Hendes tiltagende mønster af jalousi gav spændinger og skænderier i parforholdet. Hendes opfattelse var, at han gjorde hende jaloux, og smerten blev uudholdelig for dem begge. Henriks fravalg af gode venner og sociale aktiviteter tog til. Det var til tider lettere for ham, end den ballade som ventede mellem Jasmin og ham, når han valgte vennerne til. Samtidig blev han mere og mere sur over følelsen af at være fastlåst. Til sidst havde jalousien dræbt Henriks kærlighed til Jasmin. Han havde ikke mere at bygge videre på sammen med Jasmin.

Hun blev fravalgt, til fordel for en anden kvinde. Følelsen kom op i hende, en velkendt smerte, som murede sig ind gennem hele kroppen. Den var utålelig og præcis derfor var det den følelse, som hun mest af alt havde frygtet at opleve igen. Jalousien meldte sig i hende. Hun fik lysten til at hans lykke skulle stoppe, så hun kunne komme af med sin smerte.

Min sandhed er, at ligeså længe hun fastholder denne overbevisning, om at hendes jalousi kan kureres med hvad hendes nærmeste gør, for eller imod hende, ligeså længe vil hun opleve den ene gentagelse, efter den anden, igen og igen, bare i nye forklædninger, med en tiltagende smerte af jalousi.

Oplevelsen af jalousi kan melde sig hos Jasmin, med en blanding af mange forskellige følelser, som hun ikke ønsker, og derfor gemmer hun dem ikke bare væk for andre, men også for sig selv. I stedet for at mærke følelserne som vrede, svigt, afvisning, jeg er forkert, ensomhed, ulykke eller grænseløs tilpasning for sine nærmeste, holder hun følelserne på afstand. Det gør hun ubevidst, og i forsøget på at styre sine valg, for at undgå jalousien.

Det er efter min mening en ren misforståelse, som Jasmin fortjener at få øje på, så hun kan begynde at leve livet i friheden med oplevelsen af hvor let det er, når hun forstår sig selv.

"Jalousi er slipset, der binder, og binder og binder" 

Helen Rowland
Jeg er jaloux - Hvad gør jeg? 
Jasmin er blevet så træt og energiforladt af smerten og til sidst overgiver hun sig og tager et valg, et nyt valg, som ændrer hendes liv. Hun vælger at sige det højt: ”Jeg er jaloux og jeg har brug for hjælp”. Hun bestiller et terapiforløb, hvor hun kan fordybe sig i sine oplevelser af jalousi.
Ved at opdage sammenhængen med sine følelser og de naturlige årsager til at hun er så meget på vagt i jalousien, viser sig at være gamle overlevelsesstrategier, hun engang har brugt, men som på ingen måde gavner hende i dag. Hun begynder at få nye måder at se sig selv og verden på.
Det som Jasmin havde glemt og fortrængt, var årsagen til hendes uhensigtsmæssige jalousimønstre og derfor var det umuligt for hende selv, at komme ud af spindet, som havde viklet hende ind i jalousien.
Jasmin finder vejen, inde fra sine blinde vinkler, som trækkes ud hvor hun får øje på dem. I det samme, at hun opdager en blind vinkel, kan hun begynde at gøre en forskel for sig selv.
Hun oplever hvordan jalousien aftager ved brug af sine nye indsigter. Hendes hverdag bliver beriget af nye handlemåder og følelser, som består af at tage nye valg, tage ansvar, finde frirum, give slip, acceptere sig selv, dyrke taknemmeligheden og rummeligheden til sig selv.
Hun giver det til sig selv, som hun ønsker at få fra andre. Hun får øje på hvordan det hun giver ud, også er det hun får tilbage. Det er som om, at de ændringer som sker indeni, også er det hun møder på sin vej i samværet med andre mennesker.

"Du skal elske således, at den du elsker, føler sig fri

Thich Nhat Hanh

Jalousiens mysterium

Det handler i sidste ende om at opleve din kærlighed til dig selv. Så vil jalousien helt naturligt slippe taget på dig.

"Og når vi lader vores eget lys skinne, giver vi ubevidst andre mennesker lov til at gøre det samme"

Nelson Mandela

Tilgivelse

Lad dig guide terapeutisk, til at få bevidsthed på hvad det er der sker, og du får muligheden for at finde vejen tilbage i kærlighed og harmoni. Derved vil du opleve hvordan jalousien vil smelte, som en isklump der bliver varmet op i din lune hånd.
Ind imellem kan du stille spørgsmålet, om det gavner dig at leve som du måske har gjort i rigtig mange år. Er det hensigtsmæssigt at tænke og gøre det samme som tidligere, eller er der noget du ville have gavn af at slippe af med.
Jeg kan guide dig til at give slip, så du kan komme tilbage til den du er, hvorefter du måske vil opleve en dyb følelse af forbundenhed helt på din egen måde. En måde hvor du er i stand til at give dig selv det du tidligere smerteligt måtte erkende, at du ikke fik af andre. Når du kan selv, vil du begynde at få det du har brug for fra andre. Det er som et selvforstærkende batteri.
Tilgivelse giver dig din styrke tilbage. Du skal ikke være enig i en andens handlinger, for at du kan tilgive. Bare se ud på det du oplever, giv slip på det, og gør klar til at sætte den anden fri, hvorefter du får plads til mere af det som beriger dig.
Ikke at tilgive, fastholder dig i ubehag og vrede. Ikke at tilgive, kan sammenlignes med at du selv drikker den gift, som du ønsker den anden skal dø af.
Gennem processen vil du opleve hvor meget din krop har at fortælle. At lytte til kroppens reaktion og følge dens budskab kan give frihedsfølelsen af at være lige præcis den du er. Det kan være at du oplever følelsen af nærvær, ro eller fornemmelsen af at de små frø du lægger, begynder at spire i dit tempo, i takt med at jalousien slipper sit tag på dig.

Parterapeut
Lene Søe
“Intet kan skade dig så meget som dine egne ubevogtede tanker”
Buddah
“Du må selv være den forandring, som du ønsker at se i verden”
Mahatma Gandhi

Book en tid i mit ONLINE BOOKING system
Hvis det er første gang skal du blot følge anvisningerne.

Book en tid her
Adresse
Nordre Strandvej 51 
- Indgang fra Østre Strandalle´
8240 Risskov

Mobil: 20407300
Kontakt@lenesoe.dk
CVR Nummer: 27027881
Åbningstider
Mandag - Torsdag      kl. 9:00 - 18.00
Fredag                        kl. 9:00 - 16.00
Share by: